Αιμορροΐδες

Η έκταση του προβλήματος

Η αιμορροϊδοπάθεια επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, καθώς είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις. Η νόσος ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους, Έλληνες και Ρωμαίους. Παρουσιάζει παγκόσμια εξάπλωση και υπολογίζεται ότι 20%-30% των ανθρώπων θα ταλαιπωρηθούν, σε κάποια περίοδο της ζωής τους, από αυτό το πρόβλημα.

Τι είναι οι αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα».

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα αυτές να προβάλλουν κάτω από τον πρωκτικό δακτύλιο. Η υψηλότερη συχνότητα της νόσου εμφανίζεται σε ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών. Οι γυναίκες εμφανίζουν σπανιότερα τη νόσο, συγκριτικά με τους άνδρες.

 

Τα αίτια της αιμορροϊδοπάθειας

Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια κατά την κένωση και η μεγάλη διάρκειά της αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος. Στις κοινωνίες με το λεγόμενο «δυτικό» τρόπο ζωής, ο άστατος τρόπος διατροφής, η κρεατοφαγία, η καθιστική ζωή, η μειωμένη άσκηση και το καθημερινό άγχος συμβάλλουν στην έξαρση της δυσκοιλιότητας, που οδηγεί στην εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας, στα άτομα που έχουν κάποια προδιάθεση.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι η κληρονομική προδιάθεση, η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα και η λήψη ορισμένων φαρμάκων που προκαλούν δυσκοιλιότητα ή διάρροια.

 

Τα συμπτώματα που συνοδεύουν την εμφάνιση των αιμορροΐδων

Η αιμορροϊδοπάθεια, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, ενδέχεται να εκδηλώσει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
  • Αιμορραγία
  • Έκκριση βλέννης
  • Τοπικό ερεθισμό
  • Κνησμό
  • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
  • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό.

Η διάγνωση του προβλήματος

Ο γιατρός θα πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα. Ιδιαίτερη προσοχή, μάλιστα, πρέπει να δίνεται στους ενήλικες άνω των 50 ετών, καθώς η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα μπορεί να υποκρύπτει καρκίνο του παχέος εντέρου (ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο).

Συχνά, η λαθεμένη εκτίμηση από τον ασθενή αλλά και, δυστυχώς, ορισμένες φορές, η ανεπιτυχής διάγνωση από μη ειδικό ιατρό, δε δίνουν στον ασθενή τη δυνατότητα να υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία, ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημά του.