Αιμορροΐδοπάθεια

Η αιμορροϊδοπάθεια, γνωστή στο ευρύ κοινό ως «αιμορροΐδες», είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του πάσχοντος.

Τι είναι οι αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής. Είναι ουσιαστικά αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα αγγείων, που ονομάζεται «αιμορροϊδικό πλέγμα». Μαζί με τον υπερκείμενο βλεννογόνο και υποβλεννογόνο σχηματίζουν ‘προστατευτικά μαξιλαράκια στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας του πρωκτού. Κατά την αφόδευση, με τη χαλάρωση του πρωκτικού σφιγκτήρα, το πλέγμα αδειάζει από το αίμα και ξαναγεμίζει μετά το πέρας της λειτουργίας αυτής. Έτσι οι αιμορροϊδες, σε κάποιο βαθμό, βοηθούν τον πρωκτικό σφιγκτήρα στη σύγκλειση του πρωκτού και συμβάλλουν, έτσι, στην εγκράτεια των κοπράνων.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για αιμορροϊδοπάθεια.


Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε Εσωτερικές και Εξωτερικές.
Οι Εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται σε 4 στάδια ανάλογα με την βαρύτητα τους.
Στάδιο 1: Οι αιμορροΐδες δεν προσπίπτουν καθόλου, και έτσι ο μόνος τρόπος να τις ανακαλύψει ο/η ασθενής είναι η αιμορραγία.
Στάδιο 2: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) αλλά ανατάσσονται (μαζεύουν) αυτόματα
Στάδιο 3: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) και ανατάσσονται (μαζεύουν) μόνο με μηχανική βοήθεια (ο ασθενής τις ανατάσσει με το χέρι του )
Στάδιο 4: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν (κρέμονται) μόνιμα και δεν ανατάσσονται
Η αιμορροϊδοπάθεια, είναι ιδιαίτερα συχνή νόσος και επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Τα αίτια
Πολλές είναι οι αιτίες που συμβάλουν στην δημιουργία και εμφάνιση των αιμορροΐδων. Η δυσκοιλιότητα είναι μια από τις κύριες αιτίες. Κύρια αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η κληρονομικότητα, αλλά και η διατροφή που υπολείπεται σε φυτικές ίνες. Χαμηλή σε φυτικές ίνες είναι και η δίαιτα που ακολουθείται στις δυτικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση και στην χώρα μας τελευταία.

Aλλες αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων είναι
Εγκυμοσύνη (τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές απαλλάσσονται από τις αιμορροΐδες, μετά το πέρας της εγκυμοσύνης.
• Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας (Διάβασμα στην τουαλέτα)
Ηλικία, διότι υπάρχει χαλάρωση των ιστών.
Χρόνιος έντονος βήχας διότι αυξάνει την ενδοκοιλιακή και έτσι την φλεβική πίεση.
Κληρονομική προδιάθεση.

Οι αιμορροΐδες όπως και όλες οι παθήσεις του πρωκτού συνοδεύονται από ταμπού. Ο ασθενής αισθάνεται άβολα να συζητήσει ή να ρωτήσει τον Ιατρό θέματα που αφορούν την περιοχή και έτσι συνήθως φθάνει στον ιατρό αργά, όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για αυτό και οι περισσότεροι ασθενείς που επισκέπτονται τον χειρουργό έχουν αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού και πολλές φορές συνυπάρχει θρόμβωση, διαπύηση ή και συνοδεύονται από θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες.
Η σωστή διάγνωση αλλά και η διαφοροποίηση από άλλες παθήσεις της περιοχής όπως ραγάδες, πρόπτωση ορθού, περιπρωκτικά αποστήματα πρέπει να γίνεται από χειρουργό με εμπειρία στην χειρουργική παθολογία της περιοχής

Μόνο η σωστή διάγνωση θα οδηγήσει και στην σωστή και αποτελεσματική θεραπεία των αιμορροΐδων .

 

Τα συμπτώματα
• Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
• Αιμορραγία
• Έκκριση βλέννης
• Τοπικός ερεθισμός
• Κνησμός
• Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
• Αίσθημα ατελούς αφόδευσης
Η οποιαδήποτε ενόχληση στην περιοχή του πρωκτού πρέπει να εκτιμάται άμεσα από ειδικό ιατρό.

 

Η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται από το ιστορικό και την επισκόπηση της περιοχής, από ειδικό χειρουργό. Επιπρόσθετα μπορεί να γίνει δακτυλική εξέταση, ορθοσιγμοοιδοσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση, για τον εντοπισμό και την διαφορική διάγνωση.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία των αιμορροίδων σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι συντηρητική.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Οι δύο πιο απλοί και απαραίτητοι τρόποι γι αυτό είναι η αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή. Το Αμερικανικό Κολέγιο Χειρουργών Παχέος Εντέρου και Ορθού συμβουλεύει την κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά. Το διάβασμα περιοδικών και η σπατάλη πολλού χρόνου στην λεκάνη της τουαλέτας επίσης πρέπει να εξαλείφεται.

Ενεσοθεραπεία με Σκληρυντικούς παράγοντες.
Με την μέθοδο αυτή γίνεται έκχυση ουσιών που προκαλούν ίνωση και συρρίκνωση των αιμορροιδικών πλεγμάτων. Η θεραπεία αυτή δεν έχει πάντοτε καλά αποτελέσματα, και μπορεί να είναι και επίπονη

Χρήση ελαστικών δακτυλίων
Αύτη η μέθοδος είναι ιδιαίτερα καλή για μικρές αιμορροΐδες 1ου -2ου βαθμού. Ουσιαστικά οι ελαστικοί δακτύλιοι στραγγαλίζουν τις αιμορροΐδες, οι οποίες ισχαιμούν και ‘μαραίνονται΄. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει με μέθη χωρίς γενική αναισθησία.

Εσωτερικές αιμορροΐδες
Η χρήση τοπικών πρωκτικών αλοιφών βοηθά, αλλά μόνο παροδικά! Η κατάχρηση τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του δέρματος του πρωκτού, λόγω της κορτιζόνης που, πολλές φορές, αυτά τα σκευάσματα περιέχουν, αλλά και σε επικίνδυνες μορφές περιπρωκτικής δερματίτιδας, που μπορεί να είναι πιο βασανιστική και δύσκολο να θεραπευτεί από τις ίδιες τις αιμορροϊδες.

Όταν οι αιμορροΐδες επιμένουν, παρά τα παραπάνω μέτρα, όταν είναι πολύ διογκωμένες και δεν ξαναμπαίνουν μέσα, ιδιαίτερα όμως όταν αιμορραγούν συνεχώς τότε απαιτείται εγχειρητική μέθοδος.

 

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Εκτομή αιμορροΐδων (Μέθοδος Μilligan Morgan)
Χειρουργική εκτομή των αιμορροιδικών όζων στις θέσεις 3,7 και 11. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρούνται δερματοβλεννογονικοί κρημνοί μεταξύ των σημείων εκτομής, για να αποφύγουμε στένωση του πρωκτού που είναι ιδιαίτερα επίπονη.
Είναι μέθοδος ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά μπορεί να είναι επίπονη μετεγχειρητικά.

Εκτομή αιμορροΐδων (Μέθοδος Logo)


Με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρούνται τα αιμορροιδικά μαξιλαράκια και ο χαλαρός ιστός που τα περιβάλει. Η τεχνική αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα, στα χέρια έμπειρου χειρουργού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λίγος έως ελάχιστος.

Σφικτηροτομή, διαστολή πρωκτικού δακτυλίου
Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου έχουμε υπερτονικό σφιγκτήρα, όπως όταν έχουμε θρομβωμένη εξωτερική αιμορροίδα.

Αιμορροΐδοπηξία (Μέθοδος THD)
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην εύρεση των αγγείων που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες, με ειδικό υπέρηχο που βρίσκεται ενσωματωμένο στο πρωκτοσκόπιο, και στην απολίνωση τους. Έτσι οι αιμορροΐδες ισχαιμούν και υποχωρούν ! Ταυτόχρονα με ειδική ραφή όλος ο βλεννογόνος του πρωκτού ανατάσσεται προς τα μέσα ανακατασκευάζοντας ουσιαστικά την ανατομία της περιοχής.
Η τεχνική αυτή προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα, με γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του ζωή και, το πιο σημαντικό, οι ασθενής στους οποίους εφαρμόσαμε την μέθοδο αυτή μένουν απόλυτα ευχαριστημένοι.

Ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή και ανύπαρκτος μετά το χειρουργείο.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και στις καθημερινές του ασχολίες την επομένη. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή προ- και μετεγχειρητικά. Ειδικά για αιμορροϊδες που αιμορραγούν τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Η μέθοδος THD ενδείκνυται και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα. Η μέθοδος THD έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική σε πάρα πολλά κεντρα. Εφαρμόζεται και εδώ στο Ιατρικό Αθηνών από εμένα προσωπικά και από την ομάδα μας με μεγάλη επιτυχία.

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΣ Μ.D, FACS