Αντιμετώπιση

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα και η διάγνωση

Στην αρχή, η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται με ήπιο πόνο στην περιοχή του στομάχου και γαστρεντερικές διαταραχές (έμετο ή διάρροια). Αργότερα, ο πόνος μετατοπίζεται χαμηλότερα δεξιά και γίνεται επίμονος και βασανιστικός. Επιπρόσθετα, εκδηλώνεται και πυρετός. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Μπορεί να θεραπευθεί χωρίς χειρουργείο;

ΟΧΙ. Η παραμονή μίας φλεγμαίνουσας σκωληκοειδούς μέσα στην κοιλιά εγκυμονεί κινδύνους όπως περιτονίτιδα, δημιουργία συμφύσεων, ενδοκοιλιακό απόστημα ή δημιουργία μίας φλεγμονώδους μάζας από εντερικές έλικες (το λεγόμενο πλαστρόν), γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοιλιά και καθιστά δυσκολότερη μία επόμενη επέμβαση.

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Η σκωληκοειδεκτομή γίνεται με τρεις τομές μισού έως ενός εκατοστού. Τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς προβάλλονται σε μεγέθυνση σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Με εξειδικευμένα εργαλεία μικρής διαμέτρου, η απόφυση αφαιρείται ταχύτατα και αναίμακτα. Ο ασθενής εντός 24 ωρών από την επέμβαση μπορεί να πάει σπίτι του. Εκτός από τα γνωστά πλεονεκτήματα μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης (ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, γρήγορη ανάρρωση, ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, ελάχιστες διαπυήσεις τραύματος), επιπλέον σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί μια παράλληλη παθολογία (όπως γυναικολογικά προβλήματα ή Μεκέλειος απόφυση) ή μια -αρκετά συχνή- έκτοπος θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης (οπισθοτυφλική, υφηπατική), η οποία θα απαιτούσε επέκταση της τομής.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από ειδικό χειρουργό. Η επιστήμη και η τεχνολογία, σήμερα, καθιστούν δυνατή τη λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, με άριστα αποτελέσματα στο επίπεδο της θεραπείας, της ανάρρωσης και του αισθητικού αποτελέσματος.