Θεραπεία αιμορροϊδοπάθειας

Συντηρητική αγωγή
Η συντηρητική αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων των αιμορροΐδων (κνησμός, καύσος, αιμορραγική ή βλεννώδης έκκριση, πόνος) αρχίζει με καλή υγιεινή της πρωκτικής και περιπρωκτικής χώρας και ρύθμιση των κενώσεων. Η ρύθμιση των κενώσεων γίνεται με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε στερεό υπόλειμμα, όπως οι φυτικές ίνες και πολύ νερό. Επίσης χρησιμοποιούνται σε περίπτωση φλεγμονής ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικές αλοιφές. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται κάποια φάρμακα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος.

Οι παραπάνω συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης πρέπει να διαρκούν μέχρι και δύο εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η θρόμβωση των αιμορροΐδων, προχωρούμε από την αρχή σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι
Για αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού, οι οποίες προκαλούν σοβαρά προβλήματα που επιμένουν, αλλά και ως επόμενο βήμα της συντηρητικής θεραπείας, μπορούν να εφαρμοστούν επεμβατικές μη χειρουργικές μέθοδοι, όπως η περίδεση των αιμορροΐδων με ελαστικούς δακτυλίους και η φωτοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία (photocoagulation).

Χειρουργική αντιμετώπιση
Για αιμορροΐδες οι οποίες επιμένουν, είναι πολύ διογκωμένες, αιμορραγούν και δεν ανατάσσονται, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πλέον αποτελεσματικές και ασφαλείς επεμβάσεις για την οριστική επίλυση της αιμορροϊδοπάθειας είναι οι:

Αιμορροϊδεκτομή (Laser, R-F, U/S), η οποία είναι η πλέον ριζική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούνται όλες οι διογκωμένες αιμορροΐδες και στη συνέχεια το δέρμα του πρωκτού συγκλείεται (τεχνικές Milligan-Morgan ή Ferguson).

Τεχνική κατά Longo, σύμφωνα με την οποία οι αιμορροΐδες δεν αφαιρούνται, αλλά με τη βοήθεια ενός ειδικού συρραπτικού μηχανήματος διακόπτεται η αιμάτωσή τους και έλκονται προς τα πάνω.

Τεχνική HAL, κατά την οποία απολινώνονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες με την καθοδήγηση υπερήχου.

 

Μέθοδος THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization)

Οριστικό και ευχάριστο τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες που αντιμετωπίζουν πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες προσφέρει η νέα ελάχιστα τραυματική  χειρουργική θεραπεία με την επωνυμία THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization) .
Κι αυτό γιατί είναι  αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική, δεν εμφανίζει επιπλοκές, η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα και μέσα σε μία ημέρα ο πάσχων επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα ευχάριστα νέα αφορούν σχεδόν τους μισούς Έλληνες καθώς υπολογίζεται ότι η αιμορροϊδική νόσος ταλαιπωρεί  το 50-80% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες τους τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Η νέα χειρουργική μέθοδος εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια ( επιφανειακές ραφές < 6.5mm). Η μέθοδος είναι ελάχιστα τραυματική (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού.

ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις το THD χρησιμοποιείται σε επίπεδο χειρουργείου μιας μέρας, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι μερικές ώρες αργότερα και να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μέσα σε 24-48 ώρες.

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται, όπως αναφέραμε και στην Ελλάδα  από την ομάδα μας στο Ιατρικό Αθηνών από διετίας, με άριστα αποτελέσματα μετά από την έγκρισή της από το FDA και μετά από πλήρη ενημέρωση και εκπαίδευση της χειρουργικής ομάδας του στο κέντρο αναφοράς Universitat Cattolica Sacro Cuore στην Policlinico Universitario «Agostino Gemelli» στην Ιταλία, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Dr Carlo Ratto.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου είναι εντυπωσιακά.

Η διαπρωκτική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων και αιμορροϊδοπηξία THD είναι μέθοδος που απαλλάσσει τον ασθενή από τα προβλήματα των αιμορροΐδων χωρίς εκτομές και χωρίς τις επιπλοκές των κλασσικών μεθόδων, ενώ παράλληλα εξαλείφει το μεγάλο πρόβλημα της πρόπτωσης των αιμορροϊδικών όζων. Η ελάχιστη κάκωση της περιοχής, η αναίμακτη διαδικασία και ο μικρός μετεγχειρητικός πόνος, όπως εξάλλου έχει δειχθεί και σε μελέτες παγκοσμίως, καθιστούν το THD αποτελεσματική και ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας.