ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Η επιτυχημένη θεραπεία είναι το πρώτο βήμα για ένα υγιές μέλλον. Tο πρόγραμμα μετεγχειρητικής παρακολούθησης περιλαμβάνει επισκέψεις στο γιατρό, τακτικές μαστογραφίες, και αυτοεξέταση μαστού. Tα σημεία του μαστού που χρειάζονται προσοχή είναι τα εξής:

  • Οι μαστοί και οι θηλές.
  • Tο αριστερό και δεξιό πλάγιο τοίχωμα του θώρακα.
  • Το δέρμα πάνω από το θωρακικό τοίχωμα (εάν έχει γίνει μαστεκτομή).
  • Οποιεσδήποτε τομές ή ουλές.
  • Η περιοχή άνω και κάτω από την κλείδα.
  • Οι μασχάλες.

Συμπληρωματική θεραπεία

Το σχέδιο θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει, επιπλέον της χειρουργικής θεραπείας, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή και ορμονική θεραπεία.

Ακτινοθεραπεία
Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αποτελεί τοπική αγωγή για να σκοτώσει κάποια διάσπαρτα καρκινικά κύτταρα, τα οποία μπορεί να παραμείνουν στο στήθος ή στους λεμφαδένες μετά το χειρουργείο, αλλά βοηθά και στο να προληφθεί η υποτροπή του καρκίνου του μαστού.

Χημειοθεραπεία
Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και τα σκοτώνουν. Μπορεί να δοθεί πριν το χειρουργείο, μετά το χειρουργείο ή ανεξάρτητα. Επίσης χρησιμοποιείται για να προληφθεί υποτροπή του καρκίνου του μαστού σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού. Κατά κανόνα δίδεται μετά το χειρουργείο.

Ορμονική Θεραπεία
Η ορμονική θεραπεία εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα (συστηματική θεραπεία) να λάβουν τις ορμόνες που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και προλαμβάνει τυχόν υποτροπές του καρκίνου. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς των οποίων τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα ή στην προγεστερόνη. Η θεραπεία γίνεται με χάπια και διαρκεί έως και 5 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια η ταμοξιφένη έχει μερικώς αντικατασταθεί με τους αναστολείς της αρωματάσης για κάποιες ομάδες ασθενών. Ο χειρουργός και ο ογκολόγος πρέπει να εξατομικεύσουν τη θεραπεία αφού συζητήσουν με την ασθενή και λάβουν υπ’ όψιν τους το ιστορικό της, πιθανά συνοδά νοσήματα και τις παρενέργειες του κάθε φαρμάκου.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αυξάνει εντυπωσιακά την επιτυχία της θεραπείας. Γυναίκες άνω των 38 – 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μία φορά το χρόνο.