Ρομποτική Κολεκτομή

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΟΛΕΚΤΟΜΗ

 

1. Που βρίσκεται το παχύ έντερο και ποια είναι η λειτουργία του;

Η πέψη και η απορρόφηση της τροφής γίνεται κατά μείζονα λόγο στα τρία τμήματα του λεπτού εντέρου: το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Το παχύ έντερο

Τμήμα παχέος εντέρου

ή κόλον, αποτελεί το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού και τη μετατροπή των υπολειμμάτων των άπεπτων τροφών σε κόπρανα.

Το κόλον ξεκινά από τη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και καταλήγει αριστερά στο ορθό, όπου αποθηκεύονται παροδικά τα κόπρανα, πριν την αποβολή τους από το σώμα, μέσω του πρωκτού. Αποτελείται από το τυφλό, το ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το αριστερό κόλον, το σιγμοειδές κόλον και το ορθό που καταλήγει στον πρωκτικό σωλήνα.

2. Τι είναι η κολεκτομή;

Κολεκτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση τμήματος (μερική κολεκτομή) ή και όλου του παχέος εντέρου (ολική κολεκτομή).

Ανάλογα με το τμήμα που πρέπει να αφαιρεθεί, η μερική κολεκτομή χωρίζεται σε:

-          Δεξιά κολεκτομή (αφαίρεση του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου)

-          Αριστερή κολεκτομή (αφαίρεση του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου)

-          Σιγμοειδεκτομή (αφαίρεση του σιγμοειδούς κόλου)

-          Εγκαρσιεκτομή (αφαίρεση του εγκαρσίου κόλου)

-          Χαμηλή προσθία κολεκτομή (αφαίρεση τμήματος του ορθού και του σιγμοειδούς κόλου)

-          Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή του ορθού (αφαίρεση του ορθού μαζί με τον πρωκτό, τμήματος του σιγμοειδούς και δημιουργία παρά φύσιν έδρας)

 

3. Ποια είναι τα συμπτώματα των νόσων του παχέος εντέρου;

Ορισμένες νόσοι του παχέος εντέρου ενδέχεται να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα και να αποκαλυφθούν τυχαία. Ωστόσο, εάν ένας ασθενής παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, πρέπει να επισκέπτεται γιατρό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα.

 • Έντονες κράμπες ή φουσκώματα χαμηλά στην κοιλιά
 • Επίμονη δυσκοιλιότητα
 • Έντονη διάρροια
 • Πόνος και ευαισθησία στην κάτω πλευρά της κοιλιάς, συνοδευόμενα από ρίγος, πυρετό ή έμετους και έντονη δυσκοιλιότητα
 • Βλεννοαιματηρές κενώσεις
 • Αιμορραγία

Κάθε απώλεια αίματος από το κατώτερο πεπτικό σύστημα χρειάζεται διερεύνηση.

4. Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα στο παχύ έντερο; Είναι επώδυνες;

Κολονοσκόπηση

Η βασική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση η οποία με τα σύγχρονα ιατρικά μέσα είναι ανώδυνη. Άλλες εξετάσεις είναι η αξονική και μαγνητική τομογραφία κοιλίας, ο βαριούχος υποκλυσμός και ο ενδοσκοπικός υπέρηχος για παθήσεις του ορθού (κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου). Το πιο σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα είναι αναμφισβήτητα η αξονική κολονογραφία (Virtual Colonoscopy), με την οποία μπορεί να ελεγχθεί το εσωτερικό του οργάνου, χωρίς τη συμβατική κολονοσκόπηση και μόνο για συγκεκριμένες ενδείξεις.

5. Ποιες είναι οι συνηθέστερες παθήσεις για τις οποίες εκτελείται κολεκτομή;

Το παχύ έντερο προσβάλλεται από ένα πλήθος παθήσεων, όπως:

 • Αγγειοδυσπλασίες
 • Αποφρακτικός ειλεός
 • Εκκολπωμάτωση – εκκολπωματίτιδα
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (Ελκώδης κολίτιδα, Νόσος του Crohn)
 • Κακοήθεις όγκους (αδενοκαρκινώματα, καρκινοειδείς όγκους, λεμφώματα, σαρκώματα)
 • Καλοήθεις όγκους (αδενωματώδεις πολύποδες, θηλώδη αδενώματα, λιπώματα, λειομυώματα)
 • Πρόπτωση του ορθού
 • Στένωση ή απόφραξη μεσεντέριων αρτηριών ή φλεβών
 • Συγγενείς πολυποδιάσεις (σύνδρομο Gardner, σύνδρομο Peutz – Jeghers κ.α)
 • Συστροφή του εντέρου

 

6. Πότε είναι απαραίτητο να γίνει κολεκτομή;

Η απόφαση για χειρουργική αντιμετώπιση εξαρτάται τόσο από το είδος, όσο και από την ένταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής. Τα προβλήματα του παχέος εντέρου, ανάλογα με το είδος και την έντασή τους, μπορούν να προκαλέσουν:

 • Διάτρηση του εντέρου
 • Περιτονίτιδα
 • Σοβαρή αιμορραγία από τον πρωκτό
 • Απόφραξη του εντέρου
 • Στένωση του εντέρου
 • Δημιουργία αποστήματος γύρω από το έντερο
 • Δημιουργία συριγγίου μεταξύ του εντέρου και άλλων οργάνων της κοιλιάς
 • Αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου

 

Όταν ο ασθενής διατρέχει κάποιον από τους παραπάνω κινδύνους κρίνεται συνήθως απαραίτητη η διενέργεια κολεκτομής.

7. Χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν το χειρουργείο;

Το προηγούμενο βράδυ πριν το χειρουργείο δεν πρέπει να πιούμε ή να φάμε τίποτα. Συνήθως απαιτείται την προηγουμένη μέρα από την επέμβαση να λάβουμε από το στόμα καθαρτικά για τον καθαρισμό του παχέος εντέρου. Είναι απαραίτητο να έχουμε διακόψει κάθε είδους αντιπηκτικής αγωγής από το στόμα (π.χ. ασπιρίνη) τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το χειρουργείο, πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

8. Πώς μπορεί να γίνει σήμερα μια κολεκτομή;

Σήμερα, οι χειρουργικές επιλογές για την κολεκτομή είναι η ανοιχτή, η λαπαροσκοπική και η ρομποτική κολεκτομή.

9. Τι σημαίνει «ανοιχτή» κολεκτομή;

Οι κλασικές “ανοικτές” κολεκτομές είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις, διότι ο χειρουργός είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά προκειμένου να επέμβει στο παχύ έντερο. Ο λόγος της μεγάλης τομής είναι ότι πρέπει το έντερο να αποκολληθεί από το ήπαρ, τον σπλήνα, το στομάχι κ.τ.λ. Έτσι, το “χειρουργικό τραύμα” είναι σημαντικό και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια συχνά μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.

Το μετεγχειρητικό άλγος είναι σημαντικό και καταπολεμάται με ισχυρά παυσίπονα που πολλές φορές διατηρούν τον ασθενή σε καταστολή. Έτσι ο ασθενής δε μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα με αποτέλεσμα οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού να είναι συχνές με παράταση της νοσηλείας του.

Επιπλέον, όταν υπάρχει μεγάλη τομή αυξάνονται οι πιθανότητες διάσπασης ή διαπύησης του χειρουργικού τραύματος το οποίο αφήνεται ανοιχτό και γίνονται καθημερινές αλλαγές για πολλές εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής παραμένει διασωληνωμένος (μηχανική υποστήριξη αναπνοής) στη μονάδα εντατικής θεραπείας για μέρες έως ότου ξεπεράσει το χειρουργικό στρές παρατείνοντας σημαντικά τη νοσηλεία του και αυξάνοντας την πιθανότητα νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Σημαντική επιπλοκή της ανοιχτής κολεκτομής είναι η δημιουργία κοιλιοκήλης στην περιοχή της τομής και η ταλαιπωρία του ασθενούς που πρέπει να υποστεί ένα δεύτερο χειρουργείο για την αποκατάσταση της κήλης.

10. Τι σημαίνει «Λαπαροσκοπική» κολεκτομή;

Στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 μικρές τομές μισού εκατοστού και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από στενούς σωλήνες, από όπου εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα, εισέρχεται μέσα από έναν σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα του εντέρου που έχει αφαιρεθεί.

11. Έχει πλεονεκτήματα η λαπαροσκοπική κολεκτομή έναντι της ανοικτής;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής είναι πολλά όπως:

 • Αναίμακτος επέμβαση
 • Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ταχύτερη ανάρρωση
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος)
 • Εξάλειψη των μετεγχειρητικών συμφύσεων
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερη  διάρκεια νοσηλείας
 • Ταχεία επάνοδος στην εργασία

12. Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κολεκτομή δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;

Σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστεί λαπαροσκοπική κολεκτομή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας των οργάνων.

Η κλινική του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη διαθέτει τεράστια εμπειρία στη λαπαροσκοπική κολεκτομή με εκατοντάδες επεμβάσεις από το 1991 έως σήμερα. Το ποσοστό μετατροπής της λαπαροσκοπικής επέμβασης σε ανοικτή είναι περίπου 1-2% και έχει να κάνει με προβλήματα ανατομίας του ασθενούς.

Η εμπειρία μας είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς τόσο σε καλοήθεις παθήσεις όσο και στον καρκίνο του παχέος εντέρου για τη λαπαροσκοπική μέθοδο αλλά και τη ρομποτική.

13. Τι σημαίνει «Ρομποτική» κολεκτομή; Είναι κάτι εντελώς καινούργιο και πειραματικό;

Τα ρομποτικά συστήματα στη χειρουργική άρχισαν να χρησιμοποιούνται ήδη από το τέλος της δεκαετίας του ’90 από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα παγκοσμίως με άριστα αποτελέσματα που καταδεικνύονται από διεθνείς μελέτες.

Η ρομποτική κολεκτομή αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκοπικής και εφαρμόζεται στην Ελλάδα ήδη εδώ και 6 χρόνια από το χειρουργό Κ. Μ. Κωνσταντινίδη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Η μεγάλη εμπειρία του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις (από το 1991 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 14000 επεμβάσεις) τον οδήγησε να υιοθετήσει τη ρομποτική τεχνολογία και στη χειρουργική του παχέος εντέρου.

14. Πως είναι το ρομπότ που χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις;

Το σύστημα που χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η κλινική του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη και τα σπουδαιότερα κέντρα διεθνώς είναι το υπερσύγχρονο ρομποτικό

Ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci Si HD

χειρουργικό σύστημα da Vinci Si HD και αποτελείται από τρία αλληλοσυνδεόμενα τμήματα:

 • Μια κεντρική μονάδα ελέγχου που συνδέει τα 2 άλλα τμήματα του συστήματος μεταξύ τους
 • Μια κονσόλα όπου κάθεται και χειρουργεί ο χειρουργός κινώντας ένα μικρό μοχλό σε κάθε χέρι του και βλέπωντας το εσωτερικό του ασθενούς μέσα από ειδικά κυάλια που προσφέρουν τρισδιάστατη και υψηλής ανάλυσης όραση
 • Μια κινητή μονάδα που φέρει τέσσερις βραχίονες και τοποθετείται δίπλα στον ασθενή. Στον κάθε βραχίονα τοποθετείται ένα ρομποτικό εργαλείο το οποίο ελέγχεται από το χειρουργό μέσω των μοχλών της κονσόλας του. Ένας από τους βραχίονες φέρει και την κάμερα η οποία προσφέρει την τρισδιάστατη και υψηλής ανάλυσης απεικόνιση στην κονσόλα του χειρουργού μέσω της κεντρικής μονάδας ελέγχου

15. Το ρομπότ ενεργεί από μόνο του; Τι θα συμβεί αν σε περίπτωση υπάρξει διακοπή ρεύματος ή μηχανολογικό πρόβλημα;

Το ρομποτικό σύστημα βρίσκεται κάτω από τον πλήρη έλεγχο του χειρουργού και δεν ενεργεί από μόνο του σε καμμία περίπτωση. Η επέμβαση γίνεται από το χειρουργό με καλύτερα εργαλεία για μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη, η επέμβαση μετατρέπεται σε λαπαροσκοπική ή, σπανιότατα, σε ανοιχτή.

16. Τι παραπάνω προσφέρει η ρομποτική από τη λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η ρομποτική κολεκτομή διατηρεί όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σε σχέση με την ανοιχτή και επιπλέον προσφέρει:

 • Τρισδιάστατη έγχρωμη και σταθερή οπτική εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HD) που δίνει την αίσθηση ότι τα μάτια και χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς.
 • Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς με τομές που δεν ξεπερνούν τα 0,8cm. Μια από τις μικρές τομές επεκτείνεται στα 4cm για την έξοδο του τμήματος του παχέος εντέρου που αφαιρέθηκε.  Η τομή αυτή γίνεται στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς για λιγότερο πόνο και για να μην επηρεαστεί η αναπνοή.
 • Απόλυτη ευελιξία εργαλείων και ακρίβεια κινήσεων σε επίπεδο χιλιοστού με εξάλειψη του φυσικού τρόμου των χεριών μέσω ηλεκτρονικού φίλτρου. Οι κινήσεις είναι σταθερές και ακριβείς και αποφεύγεται έτσι ο τραυματισμός σημαντικών ενδοκοιλιακών οργάνων όπως ο σπλήνας, το ήπαρ, το δωδεκαδάκτυλο κ.τ.λ. κατά τη διάρκεια της παρασκευής του παχέος εντέρου.
 • Mεγάλη ευκολία και ακρίβεια στη συρραφή των εντερικών αναστομώσεων (επανένωση του εντέρου μετά την κολεκτομή).
 • Ελαχιστοποίηση φυσικής κόπωσης χειρουργού (ο οποίος χειρουργεί καθιστός στην κονσόλα) ιδιαίτερα σε μεγάλης διάρκειας επεμβάσεις όπως οι κολεκτομές.
 • Δυνατότητα να χειρουργηθούν ακόμα και υπερβολικά παχύσαρκα άτομα (Δείκτης Μάζας Σώματος >60) εξαιτίας της σταθερότητας των ρομποτικών εργαλείων έναντι των αυξημένων ενδοκοιλιακών και τοιχωματικών πιέσεων. Επιπλέον, η τρισδιάστατη κάμερα του ρομποτικού συστήματος μας δίνει καλύτερη εικόνα της κοιλιάς η οποία στον παχύσαρκο είναι γεμάτη από ενδοκοιλιακό λίπος.
 • Δυνατότητα εκτεταμένης λύσης των συμφύσεων κατά τη διάρκεια της κολεκτομής σε ασθενείς με προηγηθείσες ανοιχτές επεμβάσεις στην κοιλιά. Η ακρίβεια στις κινήσεις των ρομποτικών εργαλείων προφυλάσσει την ακεραιότητα του εντέρου που συνήθως συμφύεται στενά με το κοιλιακό τοίχωμα.
 • Διατήρηση χαμηλής πίεσης πνευμοπεριτοναίου κατά την επέμβαση με αποτέλεσμα την ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και της συγκέντρωσης του CO2 στο αίμα.
 • Εύκολη αναγνώριση και διατήρηση των πολύ σημαντικών πυελικών νεύρων για τη λειτουργία της ούρησης και της σεξουαλικής δραστηριότητας σε χαμηλή πρόσθια κολεκτομή.
 • Αποφυγή της παρα φύσιν έδρας (κολοστομία) λόγω κολεκτομής για καρκίνο χαμηλά στο παχύ έντερο, εφόσον είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει η αναστόμωση σε λίγα εκατοστά από τον πρωκτό.
 • Ακριβή αναγνώριση και παρασκευή των αγγείων του παχέος εντέρου για τη διενέργεια της κολεκτομής.
 • Πλήρη και αναίμακτη αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου μαζί με όλους τους λεμφαδένες του ιδιαίτερα όταν πρόκειται για καρκίνο.
 • Ολοκλήρωση μεγάλων επεμβάσεων που απαιτούν παρά φύσιν έδρα όπως κοιλιοπερινεϊκή εκτομή και ολική κολεκτομή μόνο με μικροτομές των 10 και 8 χιλιοστών.

17. Πως είναι ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Μετά από τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική κολεκτομή, ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη ημέρα. Το μετεγχειρητικό άλγος είναι ελάχιστο, ιδίως στην περίπτωση της ρομποτικής. Το έντερο επαναλειτουργεί σύντομα (2-4 ημέρες) και αρχίζει η σίτιση με μαλακή τροφή. Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο σε λίγες ημέρες. Είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 1-2 εβδομάδες χωρίς φυσικά να σηκώνει βάρη.

18. Μετά από μία κολεκτομή χαμηλά στο παχύ έντερο μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με τη σεξουαλική δραστηριότητα ή την λειτουργία της ούρησης του ασθενούς;

Πυελικά νεύρα

Η ρομποτική κολεκτομή, με την τρισδιάστατη και υψηλής ανάλυσης απεικόνιση που προσφέρει, δίνει τη δυνατότητα να σωθούν τα πολύ σημαντικά νεύρα της  πυέλου που είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία της ούρησης και της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό σήμερα είναι θέμα συζήτησης σε όλα τα διεθνή συνέδρια διότι με την ανοιχτή χειρουργική είναι σχεδόν αδύνατον να αναγνωρισθούν και ακρωτηριάζονται. Η ρομποτική χαμηλή πρόσθια κολεκτομή για καρκίνο του ορθού και του σιγμοειδούς έχει αλλάξει τα δεδομένα αυτά σε βαθμό τέτοιο που η ομάδα μας δε συστήνει ανοιχτή χειρουργική μέθοδο πλέον.

19. Χρειάζεται να πάρω αίμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Σπάνια χρειάζεται μετάγγιση καθότι η λαπαροσκοπική και πολύ περισσότερο η ρομποτική κολεκτομή είναι αναίμακτες επεμβάσεις. Γίνεται όμως πάντα διασταύρωση αίματος.

20. Μετά από την κολεκτομή, θα λειτουργεί κανονικά το έντερο μου; Τι θα τρώω;

Ναι. Για 2 μήνες από την επέμβαση μπορεί να έχουμε κάποια επεισόδια συχνών κενώσεων τα οποία προοδευτικά μειώνονται και επανέρχεται το έντερο στην κανονική λειτουργία του. Η δίαιτα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας) και χαμηλότερη σε υπόλειμμα (αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων ωμών λαχανικών).

21. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κοιλιοκήλης που να οφείλεται στο χειρουργείο;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο γιατί στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής κολεκτομής η επέμβαση ως επί το πλείστον γίνεται μέσα από μικροτομές που δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μετεγχειρητικών κηλών.

22. Σε περίπτωση κακοήθειας, μπορεί να γίνει η επέμβαση ρομποτικά;

Πρόσφατες διεθνείς μελέτες απέδειξαν ότι η ρομποτική κολεκτομή είναι ασφαλής και προσφέρει άρτιο ογκολογικό αποτέλεσμα σε περιπτώσεις κακοήθειας. Η εξαίρεση του όγκου και ο λεμφαδενικός καθαρισμός έχουν ισοδύναμα αποτελέσματα με την ανοιχτή επέμβαση. Επιπλέον, η πιθανότητα διασποράς των καρκινικών κυττάρων μειώνεται γιατί με τη ρομποτική κολεκτομή δεν αγγίζουμε καθόλου τον όγκο (no touch technique). Η ρομποτική κολεκτομή εφαρμόζεται ήδη στα 50 από τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα διεθνώς με άριστα αποτελέσματα. Στα νοσοκομεία που έχουν τη ρομποτική εμπειρία όπως και στο δικό μας, οι χειρουργοί επιλέγουν αυτήν την τεχνική κατά κανόνα.

23. Ποια μέθοδος τελικά είναι η καλύτερη για την κολεκτομή;

Η κλινική του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη αριθμεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων στη ρομποτική κολεκτομή από το 2006 έως σήμερα και έχει πλήρως υιοθετήσει τη ρομποτική τεχνολογία στη χειρουργική του παχέος εντέρου λόγω των πολλών και ιδιαίτερα σημαντικών της πλεονεκτημάτων.

24. Μήπως όμως το κόστος της ρομποτικής κολεκτομής είναι πολύ υψηλό;

Η χρήση του ρομποτικού συστήματος επιβαρύνει το κόστος της επέμβασης με την τάση αυτό να μειώνεται συνεχώς καθώς η τεχνολογία προχωρά. Όμως, το συνολικό κόστος νοσηλείας της ρομποτικής κολεκτομής, το οποίο καλείται να πληρώσει στο τέλος ο ασθενής, έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες ότι είναι ισοδύναμο αν όχι και μικρότερο από αυτό μίας ανοιχτής επέμβασης!

Αυτό συμβαίνει γιατί με το μεγάλο χειρουργικό τραύμα της ανοιχτής επέμβασης παρατείνεται σημαντικά η διάρκεια νοσηλείας αλλά και αυξάνεται η πιθανότητα ο ασθενής να νοσηλευτεί για κάποιες μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας με συνέπεια το συνολικό κόστος να αυξάνεται πάρα πολύ σε σχέση με τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική επέμβαση.

Βεβαίως, αυτό που δε μετριέται οικονομοτεχνικά είναι το όφελος που προκύπτει για τον ίδιο τον ασθενή ο οποίος με τη ρομποτική επέμβαση έχει μια γρήγορη ανάρρωση με ελάχιστες επιπλοκές και με μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο.

Η φιλοσοφία της κλινικής του Δρ. Κ. Μ. Κωνσταντινίδη έχει ως στόχο τη μέγιστη δυνατή προσφορά στον ασθενή και θέτει στην υπηρεσία του ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη και τεχνολογία.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Baik SH, Kwon HY, Kim JS, Hur H, Sohn SK, Cho CH, et al. Robotic versus laparoscopic low anterior resection of rectal cancer: short-term outcome of a prospective comparative study. Ann Surg Oncol 2009;16:1480-7.
 2. Patriti A, Ceccarelli G, Bartoli A, Spaziani A, Biancafarina A, Casciola L. Short- and medium-term outcome of robot-assisted and traditional laparoscopic rectal resection. JSLS 2009;13:176-83.
 3. Bianchi PP, Ceriani C, Locatelli A, Spinoglio G, Zampino MG, Sonzogni A, et al. Robotic

versus laparoscopic total mesorectal excision for rectal cancer: a comparative analysis of oncological safety and short-term outcomes. Surg Endosc 2010;24:2888-94.

 1. Park JS, Choi GS, Lim KH, Jang YS, Jun SH. Robotic-assisted versus laparoscopic surgery for low rectal cancer: case-matched analysis of short-term outcomes. Ann Surg Oncol 2010;17:3195-202.
 2. Baek JH, McKenzie S, Garcia-Aguilar J, Pigazzi A. Oncologic outcomes of robotic-assisted total mesorectal excision for the treatment of rectal cancer. Ann Surg 2010;251:882-6.
 3. Kim JY, Kim NK, Lee KY, Huh H, Min BS, Kim JW. A comparative study of voiding and sexual function after TME with autonomic nerve preservation for rectral cancer: lapa vs robotic surgery. Ann Surg Oncol DOI 10.1245/s1034-012-2262-1.2012
 4. Quor Meng Leong, Seon Hahn Kim. Robot-Assisted Rectal Surgery for Malignancy: A Review of Current Literature. Ann Acad Med Singapore 2011;40:460-6
 5. Seung Hyuk Baik. Robotic Colorectal Surgery. Yonsei Med J 2008;49(6):891 – 896
 6. Ng K H, Lim Y K, Ho K S, Ooi B S, Eu K W. Robotic-assisted surgery for low rectal dissection: from better views to better outcome. Singapore Med J 2009; 50(8) : 763
 7. Malak B, Bokhari,  Chirag B. Patel, Diego I. Ramos-Valadez, Madhu Ragupathi, Eric M. Haas. Learning curve for robotic-assisted laparoscopic colorectal surgery. Surg Endosc (2011) 25:855–860
 8. Satava RM. Surgical robotics: the early chronicles: a personal historical perspective. Surg Laparosc Endosc Percutan Tech 2002 Feb;12(1):6–16.
 9. Bianchi PP, Rosati R, Bona S, et al. Laparoscopic surgery in rectal cancer: a prospective analysis of patient survival and outcomes. Dis Colon Rectum 2007 Dec;50(12):2047–53.
 10. Ng KH, Ng DC, Cheung HY, et al. Laparoscopic resection for rectal can­cers: lessons learned from 579 cases. Ann Surg 2009 Jan;249(1):82–6.
 11. Wilson EB. The evolution of ro­botic general surgery. Scand J Surg 2009;98(2):125–9.
 12. Baek JH, Pastor C, Pigazzi A. Robotic and laparoscopic total mesorectal excision for rectal cancer: a case-matched study. Surg Endosc 2011 Feb;25(2):521–5.
 13. Luca F, Cenciarelli S, Valvo M, et al. Full robotic left colon and rectal cancer resection: technique and early outcome. Ann Surg Oncol 2009 May;16(5):1274–8.
 14. Pigazzi A, Ellenhorn JD, Ballan­tyne GH, Paz IB. Robotic-assisted laparoscopic low anterior resection with total mesorectal excision for rectal cancer. Surg Endosc 2006 Oct;20(10):1521–5.
 15. Bianchi PP, Ceriani C, Locatelli A, et al. Robotic versus laparoscopic total mesorectal excision for rectal cancer: a comparative analysis of oncological safety and short-term outcomes. Surg Endosc 2010 Nov;24(11):2888–94.
 16. D’Annibale A, Morpurgo E, Fiscon V, et al. Robotic and laparoscopic surgery for treatment of colorectal diseases. Dis Colon Rectum 2004 Dec;47(12):2162–8.
 17. Spinoglio G, Summa M, Priora F, Quarati R, Testa S. Robotic colorectal surgery: first 50 cases experience. Dis Colon Rectum 2008 Nov;51(11):1627–32.
 18. Park YA, Kim JM, Kim SA, et al. Totally robotic surgery for rectal cancer: from splenic flexure to pelvic floor in one setup. Surg Endosc 2010 Mar;24(3):715–20.
 19. Veldkamp R, Kuhry E, Hop WC, et al; COlon cancer Laparoscopic or Open Resection study group (COLOR). Laparoscopic surgery versus open surgery for colon cancer: short-term outcomes of a randomised trial. Lancet Oncol 2005 Jul;6(7):477–84.
 20. Cadière GB, Himpens J, Germay O, et al. Feasibility of robotic laparo­scopic surgery: 146 cases. World J Surg 2001 Nov;25(11):1467–77.
 21. Pigazzi A, Luca F, Patriti A, Valvo M, Ceccarelli G, Casciola L, et al. Multicentric study on robotic tumor-specific mesorrectal excision for the treatment of rectal cancer. Ann Surg Oncol. 2010;17:1614–20.
 22. Rosa M. Jimenez Rodriguez, Jose M. Diaz Pav n, Fernando de La Portilla de Juan, Emilio Prendes Sillero, Jean Marie Hisnard Cadet Dussort, J. Padillo. Prospective Randomised Study: Robotic-Assisted Versus Conventional Laparoscopic Surgery in Colorectal Cancer Resection. CIR. ESP. 2011;89 (7):432-438
 23. Giulianotti PC, Coratti A, Angelini M, Sbrana F, Cecconi S, Balestracci T, et al. Robotics in general surgery: personal experience in a large community hospital. Arch Surg 2003;138:777-84.
 24. Jin Yong Shin. Comparison of Short-term Surgical Outcomes between a Robotic Colectomy and a Laparoscopic Colectomy during early Experience. J Korean Soc Coloproctol 2012;28(1):19-26
 25. Uhrich M. L., Underwood R. A., Standeven J. W., Soper N. J., Engsberg J. R. Assesment of fatigue, monitor placement, and surgical experience during simulated laparoscopic surgery. Surgical Endoscopy and Other Interventional Techniques, vol. 16, no. 4, pp. 635–639, 2002.
 26. 29. Min B. S. Da Vinci, Low Anterior Resection Dual Docking Technique: Procedure Guideline, Intuitive Surgical INC., Sunnyvale, Calif, USA, 2010.
 27. De Hoog D. E. M. N., Heemskerk J., Nieman F. H. M., Gemert W. G., Baeten C. G. M. I., Bouvy N. D. Recurrence and functional results after open versus conventional laparoscopic versus robot-assisted laparoscopic rectopexy for rectal prolapse: a case-control study. International Journal of Colorectal Disease, vol. 24, no. 10, pp. 1201–1206, 2009.
 28. Haas E. M., Should Cost Discourage the Application of Robotics for Colorectal Surgery? ASCRS, google pdf, May 14–18, 2011.
 29. deSouza AL, Prasad LM, Park JJ, Marecik SJ, Blumetti J, Abcarian H. Robotic assistance in right hemicolectomy: is there a role? Dis ColonRectum 2010;53:1000-6.
 30. Kim NK, Aahn TW, Park JK, Lee KY, Lee WH, Sohn SK, et al. Assessment of sexual and voiding function after total mesorectal excision with pelvic autonomic nerve preservation in males with rectal cancer. Dis Colon Rectum 2002;45:1178-85.
 31. Weber PA, Merola S, Wasielewski A, Ballantyne GH. Telerobotic-assisted laparoscopic right and sigmoid colectomies for benign disease. Dis Colon Rectum 2002;45:1689-94; discussion 1695-6.