ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Τα μέλη της ομάδος των ειδικών

Η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί πανάκεια για την απώλεια βάρους. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος και να διατηρήσει αυτό το αποτέλεσμα είναι, ανεξάρτητα από το είδος της χειρουργικής θεραπείας, η ύπαρξη της ομάδας στήριξης που αποτελείται από:

 • Χειρουργό εξειδικευμένο στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έμπειρο στη χειρουργική της παχυσαρκίας.
 • Εξειδικευμένο ψυχολόγο και ψυχίατρο που θα βοηθήσει να προσαρμοστεί ο ασθενής στις νέες συνθήκες.
 • Εξειδικευμένο διαιτολόγο για τον προγραμματισμό των γευμάτων.
 • Γαστρεντερολόγο
 • Ενδοκρινολόγο
 • Oικογενειακό γιατρό

Η διατροφή κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης

Μετά το χειρουργείο, απαιτείται ειδική διατροφή έως ότου αναρρώσει το στομάχι. Στην αρχή επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση υγρών χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως τσάι ή ζωμός και λίγο αργότερα μπορούν να καταναλωθούν πολτώδεις τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως π.χ. πολτοποιημένα φρούτα. Aργότερα, η διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει μία ποικιλία φαγητών, σε μικρές ποσότητες. Από τη χειρουργική ομάδα πρέπει να παρέχεται διατροφολογική υποστήριξη.

Ειδικά θέματα

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν, αναλόγως με τον τύπο της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί και περιλαμβάνουν:

 • Υποβιταμίνωση. Ο οργανισμός μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται με τη διά βίου λήψη βιταμινών.
 • Αφυδάτωση. Mπορεί να προκληθεί μείωση της ποσότητας των υγρών που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι ειδικοί θα δώσουν οδηγίες για την πρόληψη της αφυδάτωσης.
 • Σύνδρομο Dumping. Ενδέχεται να παρουσιαστεί έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις που παρακάμπτουν τμήμα του λεπτού εντέρου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να αποφεύγεται η πρόσληψη τροφών που περιέχουν πολλή ζάχαρη, διότι μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ναυτία, διάρροια, εφίδρωση ή λιποθυμία.
 • Δυσανεξία στη λακτόζη. Πρόκειται για απώλεια της ικανότητας πέψης της λακτόζης (ένα σάκχαρο που βρίσκεται σε γαλακτοκομικά προϊόντα).
 • Χολόλιθοι. Η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία χολολίθων.
 • Χαλάρωση του δέρματος. Με την απώλεια του βάρους μετά το χειρουργείο ενδέχεται να χαλαρώσει το δέρμα και να δημιουργηθούν πτυχές. Η διόρθωση αυτού του πιθανού προβλήματος μπορεί να γίνει με πλαστική αποκατάσταση.
 • Σιδηροπενική αναιμία
 • Υποθρεψία, λόγω κακής απορρόφησης πρωτεϊνών. Mπορεί να χρειαστεί διά βίου λήψη επιπλέον λευκωμάτων.

H χειρουργική αντιμετώπιση δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας;

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας δίνει μόνιμη λύση ως προς την απώλεια βάρους και σπάνια επανακτάται το βάρος που έχει χαθεί. Στην περίπτωση, δε, του γαστρικού ρυθμιζόμενου δακτυλίου (Lap-Band) υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί το εύρος του δακτυλίου, εάν ο ασθενής έχει αρχίσει να ξαναπαίρνει κιλά.

Ποια πρέπει να είναι η στάση ζωής του ασθενή μετά από μια τέτοια επέμβαση;

Ο ασθενής έχει ήδη πάρει μια πολύ σοβαρή απόφαση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας, γι’ αυτό και θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τις οδηγίες του γιατρού. Είναι σημαντικό να ακολουθεί το πρόγραμμα των γευμάτων και όλες τις υπόλοιπες οδηγίες. Θα πρέπει, επιπλέον, να αποφεύγει τα γλυκά και το αλκοόλ, διότι αυτά περνούν από το σημείο του δακτυλίου χωρίς να δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκτηση του βάρους. Επιπλέον θα πρέπει να αρχίσει να περπατάει, να γυμνάζεται και να παραμείνει διά βίου δραστήριος.

Η χειρουργική της παχυσαρκίας έχει να προσφέρει σήμερα στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία μια ασφαλή, επιτυχή και μόνιμη θεραπεία. Όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει, είναι απαραίτητη η συζήτηση με έναν χειρουργό εξειδικευμένο στη λαπαροσκοπική χειρουργική. Η λύση αυτή ανοίγει ξανά το δρόμο για μια φυσιολογική ζωή!