Πρώτη Ρομποτική Επέμβαση Νεφρεκτομής σε Παιδί στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία

Η πρώτη στην Ελλάδα Ρομποτική Νεφρεκτομή σε παιδί πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη Διευθυντή Γενικής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Ο μόλις επτά ετών ασθενής βγήκε από το νοσοκομείο λίγες μέρες μετά από την επέμβαση σε άριστη κατάσταση.
Η επέμβαση έγινε με χρήση του πλέον σύγχρονου ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci Si HD. Η ρομποτική αποτελεί εξέλιξη της κλασσικής λαπαροσκόπησης. Πλεονεκτεί έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, διότιδεν απαιτεί μεγάλες τομές αλλά μόνο 3-4 μικρές τομές των πέντε χιλιοστών για την εισαγωγή των ενδοσκοπικών εργαλείων. Επίσης πλεονεκτεί έναντι της συμβατικής λαπαροσκόπησης χάρη στην τρισδιάστατη απεικόνιση και τηνευχέρεια κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων.  Σε αυτές τις ελάχιστα τραυματικές επεμβάσεις (minimally invasive surgery) όπως αποκαλούνται, οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ γρήγορα στο σπίτι τους, ακόμα και μετά από μεγάλες επεμβάσεις.

«Στον παιδιατρικό ασθενή τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι ακόμα μεγαλύτερα», δηλώνει ο Δρ. Κ.Κωνσταντινίδης. «Χάρη στην ευλυγισία των ρομποτικών εργαλείων στο τελικό άκρο τους, η ρομποτική παρέχει τη μοναδική δυνατότητα να πραγματοποιηθούν λεπτοί χειρισμοί στο πιο στενό πεδίο με εξαιρετική άνεση και υψηλή ακρίβεια. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο».

Στη συγκεκριμένη επέμβαση που είχε ως ένδειξη την κακοήθη δευτεροπαθή υπέρταση, λόγω συγγενούς στένωσης νεφρικής αρτηρίας, με αρτηριακή πίεση ώς 230 mm Hg, το παιδί κινδύνευε από επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή του. Η ανάρρωση ήταν ταχύτατη και το πρόβλημα της υπέρτασης υποχώρησε εντελώς.

Η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών είναι η πρώτη που εφήρμοσε τη ρομποτική χειρουργική στη χώρα μας από το 2006, με τα πρώτα προγράμματα Ρομποτικής Ουρολογίας, Γενικής Χειρουργικής, Γυναικολογίας, Παιδοχειρουργικής και πρόσφατα Ωτορινολαρυγγολογίας  (Διαστοματική Επέμβαση TORS).
Για την επέμβαση συνεργάστηκαν με τον κύριο Κ. Κωνσταντινίδη ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ο καθηγητής παιδιατρικής κ. Θ.Καρπάθιος, ο παιδοουρολόγος κ. Ζουπάνος, ο καρδιοχειρουργός κ. Φ.Μητρόπουλος, η παιδοαναισθησιολόγος κ.  Π. Σταυροπούλου.

Δημοσιεύματα