Χειρουργικές Επιλογές

Xειρουργικές επιλογές για την κολεκτομή

 

Ανοιχτή κολεκτομή

Οι κλασικές «ανοικτές» κολεκτομές είναι ιδιαίτερα τραυματικές επεμβάσεις, διότι ο χειρουργός είναι αναγκασμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη τομή στην κοιλιά και να προσπελάσει πολλά από τα σπλάχνα, προκειμένου να φτάσει στο παχύ έντερο. Έτσι, το «χειρουργικό τραύμα» είναι σημαντικό και οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μια συχνά μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή

Στις λαπαροσκοπικές κολεκτομές, ο χειρουργός κάνει 4 ή 5 μικρές τομές μισού εκατοστού και όλη η επέμβαση γίνεται μέσα από στενούς σωλήνες, από όπου εισάγονται τα εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία. Το λαπαροσκόπιο, ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο συνδεδεμένο με μια βιντεοκάμερα, εισέρχεται μέσα από έναν σωλήνα ενός εκατοστού και επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση στην οθόνη μιας τηλεόρασης. Μία από τις μικρές τομές μεγαλώνει 4-6 εκατοστά στο τέλος της επέμβασης προκειμένου να εξέλθει το τμήμα του εντέρου που έχει αφαιρεθεί.

Eίδη κολεκτομής

Oλική κολεκτομήΣτην ολική κολεκτομή αφαιρείται ολόκληρο το παχύ έντερο και γίνεται ειλεοπρωκτική αναστόμωση, ενώνεται δηλαδή το λεπτό έντερο με τον πρωκτό (Pouch). Σε κάποιες, σπάνιες πλέον, περιπτώσεις γίνεται μόνιμη ειλεοστομία (παρά φύση έδρα).

 

 

 

Mερική κολεκτομή
Στη μερική κολεκτομή αφαιρείται μόνο το τμήμα του εντέρου όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που αφαιρείται, διακρίνονται η τμηματική, η αριστερή ή δεξιά κολεκτομή και η σιγμοειδεκτομή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής

  • Το μικρότερο χειρουργικό τραύμα
  • Η μικρότερη απώλεια αίματος
  • Η γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  • Ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Το αισθητικά καλύτερο αποτελέσμα
  • Ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Η ταχύτερη επιστροφή σε μια δίαιτα στερεής τροφής
  • Η συντομότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που μια κολεκτομή δεν μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά;

Σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών ενδέχεται να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστεί λαπαροσκοπική κολεκτομή. Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για πραγματοποίηση ανοιχτής επέμβασης είναι η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενων πολλαπλών επεμβάσεων στην κοιλιά, που ίσως έχουν δημιουργήσει πολλές συμφύσεις, αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της επέμβασης και η αδυναμία λήψης καθαρής εικόνας των οργάνων.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών;

Mετά τη λαπαροσκοπική κολεκτομή, ο ασθενής σηκώνεται και περπατά την επόμενη κιόλας ημέρα. Αυτό, μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία. Την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα σιτίζεται με μαλακή τροφή και εξέρχεται από το νοσοκομείο πολύ σύντομα. Είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε δέκα ημέρες περίπου.

Οι περισσότεροι έμπειροι χειρουργοί αναδεικνύουν τη λαπαροσκοπική κολεκτομή σε πρωταρχική τους επιλογή.
Η ελληνική εμπειρία κατά την τελευταία δεκαετία συμβαδίζει με τα διεθνή θετικά αποτελέσματα της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, η οποία προσφέρει στους ασθενείς μια ασφαλή και σύγχρονη λύση για γρήγορη επιστροφή στην καθημερινή ζωή.