Αυστριακή Χειρουργική Εταιρεία: Ετήσιο Συνεδρίο στη στη Βιέννη, 28-30 Ιουνίου 2017

Μέγιστη τιμή αποτελεί για μένα η πρόσκληση από την Αυστριακή Χειρουργική Εταιρεία, στα πλαίσια του Ετήσιου Συνεδρίου της στη Βιέννη, 28-30 Ιουνίου 2017, να προεδρεύσω και να μιλήσω στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Σύγχρονη Ρομποτική Χειρουργική».

Τα θέματα των ομιλιών μου:

1.»Ρομποτική Χειρουργική. Όταν τα δύσκολα γίνονται εύκολα . Τι μάθαμε έως τώρα μετά από 1600 επεμβάσεις» – «Robotic surgery. When difficult becomes easy. What we learned so far after 1600 cases».

2.»Ρομποτική χειρουργική για καρκίνο στομάχου» – «Robotic gastric surgery»

Στη πρώτη ομιλία παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η τεράστια προσωπική εμπειρία με περισσότερες από 1600 επεμβάσεις ρομποτικής γενικής χειρουργικής από το το 2006 έως το 2016. Επίσης η προσωπική εμπειρία άνω των 15000 λαπαροσκοπικών επεμβάσεων άνω και κάτω κοιλίας από το 1991 εως σήμερα Το υλικό περιελάμβανε επεμβάσεις Αποκατάστασης Διαφραγματοκήλης και Γαστροοισοφαγικής Παλλινδρόμησης, Αχαλασίας Οισοφάγου, Βαριατρικές Επεμβάσεις και επεμβάσεις για διαβήτη τύπου 2, Γαστρεκτομές για όγκους στομάχου, κολεκτομές για καλοήθης και κακοήθεις παθήσεις παχέος εντέρου, χολοκυστεκτομές, σπληνεκτομές, επινεφριδεκτομές, αποκατάστασης κοιλιοκήλης, βουβωνοκήλης, κήλης αθλητών παγκρεατεκτομές περιφερειακές και Whipple, γυναικολογικές ογκολογικές επεμβάσεις κ.α. Παρουσιάστηκαν αντιπροσωπευτικά videos από τις παραπάνω εγχειρήσεις που προκάλεσαν τεράστιο ενδιαφέρον στους χειρουργούς.

Στη δεύτερη ομιλία παρουσιάστηκαν πολλά videos της τεχνικής μας και πως με την ρομποτική χειρουργική έχουμε πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στην χειρουργική του στομάχου για καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις με
ελαχιστοποίηση των επιπλοκών.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνεδρίου Professor Selman Uranüs,
University Department of Surgery Section for Surgical Research
Medical University of Graz
«Η εμπειρία της ομάδας του Δρ Κ Μ Κωνσταντινίδη , από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη για την γενική χειρουργική και τα αποτέλεσματα των επεμβάσεων της άριστα. Η παρουσία του στο συνέδριο αποτελεί για μας τιμή και τον ευχαριστούμε. Συστήνω να τον επισκεφτείτε στη Αθήνα για να παρακολουθήσετε τις επεμβάσεις του και να δείτε πως η σύγχρονη αεροδιαστημική τεχνολογία στα χέρια ενός εμπειρότατου χειρουργού οδηγούν σε καταπληκτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς»

Για μένα, όπως του απήντησα, τα λόγια αυτά αποτελούν κινητήρια δύναμη για να συνεχίσω το έργο μου και με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκληση να παρουσιάσω την εμπειρία μας από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου συμμετείχε ο Έλληνας Καθηγητής του Harvard Medical School και προσωπικός μου φίλος, Γιώργος Βέλμαχος-George Velmahos, ο οποίος προήδρευσε και μίλησε στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Τραύμα Κοιλιάς». Και πάλι μας εξέπληξε όλους με τις εξαιρετικές γνώσεις και την τεράστια εμπειρία του. Η διεθνής του αναγνώριση αποτελεί τιμή για τους Έλληνες χειρουργούς και όλη την Ελλάδα και τον ευχαριστούμε για όλη του την προσφορά με τον ιδιαίτερο τρόπο και την ευγένεια που τον χαρακτηρίζει.

Εγώ τον ευχαριστώ ακόμα πιο πολύ γιατί ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, στη διάρκεια της διάλεξης του, αναφέρθηκε σε μένα ως «γκουρού» της ρομποτικης γενικής χειρουργικής διεθνώς. Μεγίστη τιμή!